OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Barn på flukt trenger varig opphold

I dag har enslige mindreårige asylsøkere kun rett til begrensede opphold. Rødt-leder Bjørnar Moxnes kritiserer regjeringspartiene for å ikke slutte seg til forslaget om å endre dette i dagens behandling av stortingsmeldinga Barn på flukt.

– Mindreårige asylsøkere er en av de mest sårbare gruppene i landet. De lever i visshet om at deres verste frykt vil bli virkelighet når de sendes hjem. I ventetida her blir de enda sykere. Ifølge Redd Barna er ordninga med midlertid opphold ”det klareste bruddet på FNs Barnekonvensjon begått av en norsk regjering”, påpeker Moxnes.

– Disse barna må få slippe å få satt livene sine på vent. De må få varig opphold, slik praksisen var fram til 2009, sier Moxnes.

– FNs barnekonvensjon og prinsippet om at barnets beste må legges til grunn for asylpolitikken for å sikre at barn, som er spesielt sårbare i en fluktsituasjon, får oppfylt sine rettigheter.

– Mange hadde forventninger om at stortingsmeldinga Barn på flukt skulle sette barnas behov først. Den røde tråden i stortingsmeldinga er i stedet hvordan problemet kan begrenses i Norge, ikke hva som er barnas beste. Det er skuffende at regjeringspartiene i dag stemmer mot KrFs forslag om å gjøre slutt på ordninga med begrensede oppholdstillatelser for enslige mindreårige asylsøkere, avslutter Moxnes.

For ytterligere kommentar, kontakt Bjørnar Moxnes: 402 26 062.

Pressefoto til fri bruk: https://picasaweb.google.com/101629573710058999276/BjRnarMoxnes